TPE membrana  za ravni krov s 20 godina garancije

Jeste li znali da ravni krov i njegova hidroizolacija može trajati i  više od 30 godina (prema BBA testu) zahvaljujući najnovijoj generaciji TPE membrana?

Želite li i da Vaš ravni krov traje duže od 30 godina? Nastavite čitati i saznajte više!

Krenimo redom... što, kako i zašto?!

1.  TPE membrana u Hrvatskoj

TPE membrana tehnološki je najnaprednija membrana na tržištu hidroizolacijskih membrana. Njena proizvodnja započeta je prije desetak godina u Engleskoj od strane tvrtke IKO Polymeric čiji smo ovlašteni distributer za područje Republike Hrvatske te je do sada u svijetu ugrađeno otprilike pet milijuna kvadratnih metara TPE membrana.

U Hrvatskoj se TPE membrane koriste od 2017. godine kada smo  ju prvi put upotrijebili na projektu površine 1500 m2.  Od tada pa sve do danas, trend  popularnosti TPE membrana u Hrvatskoj, ali naravno i u svijetu, u konstantnom je porastu zahvaljujući brojnim prednostima koje TPE membrana nudi.

TPE membrana
Hidroizolacija ravnog krova obiteljske kuće TPE membranom

2. Zašto TPE membrana i koje su njene prednosti?

TPE membrana  ima puno važnih prednosti naspram PVC i TPO hidroizolacijskih membrana koje su najčešće korištenje za hidroizolaciju ravnog krova.

Ako pogledamo u povijest hidroizolacijskih membrana, pokretač za proizvođače jednoslojnih membrana da prvo razviju TPO membrane bila je zabrinutost o štetnosti PVC-a (Polyvinyl Chloride) za okoliš diljem Europe.

TPO membrane ne sadrže plastifikatore pa su fleksibilne i ne sadržavaju teške metale.

Kad su se pojavile TPO membrane, bilo je jasno da će one zamijeniti PVC membrane u kratkom vremenskom roku. U stvarnosti se to nikad nije dogodilo, zbog dokumentiranih nedostataka  i daljnje popularnosti provjerenih i testiranih PVC membrana.

IKO Polymeric

IKO Polymeric (tvrtka koja proizvodi TPE membrane)  ušla je na tržište jednoslojnih membrana u kasnim 90-ima i  željela je  ponuditi „novu generaciju“ polimernih membrana na tržištu.

Kroz proučavanje postojećih TPO membrana, odlučili su ponuditi jedinstvene TPE membrane  koje kombiniraju pozitivne strane PVC membrana (fleksibilnost, zavarivanje, estetika) i TPO membrana (bez plastifikatora, klora i teških metala).

TPE Membrana

Spectraplan TPE membrane se smatraju sličnim PVC membranama, ako se uspoređuje fleksibilnost, koja TPE membranama omogućava vrlo lako postavljanje i izradu detalja.

Uspješno je postignuta jedinstvena fleksibilnost kemijskim povezivanjem individualnih polimernih lanaca koji daju elastična svojstva membrani, što nije moguće s TPO membranama.

3. Kako to funkcionira u praksi?

Da biste dobili najbolji prikaz kako se TPE membrane upotrebljavaju u praksi, preporučamo da pogledate video na kojem ćete vidjeti primjer "krpanja" oštećene TPE membrane bez dodatnog navarivanja "fleke".

4. Prednosti TPE membrane  i usporedba sa TPO membranama

TPO membrane obično sadrže oko 30% polimera, dok je ostatak membrane sastavljen od UV stabilizatora, usporivača vatre i raznih kemijskih dodataka.

UV stabilizatori se nalaze na površini membrane, zbog čega je donja strana membrane obično druge boje.

Budući da su UV stabilizatori samo na površini membrana, membrana se može postaviti samo na jedan način. Krivo postavljanje membrane ima štetan učinak na dugotrajnu učinkovitost.

TPE membrane imaju veliku količinu polimera od oko 60%, dok se ostatak membrane izrađuje od UV stabilizatora, usporivača vatre i raznih dodataka.

TPE_membrana_zeleni_krov
TPE membrana korištena za izradu hidroizolacije zelenog krova

Ne samo da Spectraplan TPE membrane imaju značajno više polimernog sadržaja u sebi, već su i otporne na UV zračenje cijelom svojom površinom.

Priprema površine za postavu TPE hidroizolacijske membrane

TPO membrane mogu proizvesti elektricitet prilikom odmotavanja i postavljanja na površinu, što može privući čestice prašine na površinu membrane.

 

 

Kod TPO membrana, korištenje otapala je obavezno jer u suprotnom membrana neće biti dovoljno čvrsto zavarena.

Spectraplan TPE membrane ne zahtijevaju pripremu površine otapalima u niti jednom stadiju postavljanja, pa čak niti ako se postavlja tek nakon nekoliko godina. Zbog velike količine polimera, čestice prašine se apsorbiraju u membranu prilikom zavarivanja vrućim zrakom i postaju dio membrane.

Također, TPE membrane moguće je variti i tijekom vlažnog vremena jer im  kapljice vode ne smetaju.

Estetika ravnog krova

TPO membrane imaju visoku mogućnost širenja i kontrakcija u toplinskom kretanju prilikom toplih i hladnih temperatura, što ima nepovoljan učinak na izgled membrane. Termalno kretanje događa se prilikom cijelog životnog vijeka membrane.

Spectraplan TPE membrane imaju određeni stupanj termalnog kretanja, ovisno o temperaturi okoliša što se obično događa prilikom postavljanja.

Jednom kada se TPE membrana postavi i mehanički pričvrsti, ona se počinje prilagođavati i daje izgled sličan PVC membrani.

5. Garancija na hidroizolaciju ravnog krova s TPE membranom

Garancija izdana od strane proizvođača iznosi 20 godina,a predviđen vijek trajanja najmanje 30 godina prema BBA testiranju.

Garancija na radove izvedene sa TPE membranom izdane od strane naše tvrtke iznosi  20 godina što investitorima daje sigurnost da se radi o kvalitetnom materijalu koji će kvalitetno štiti njihove objekte od neželjenih prodora vode.

6. Cijena izvođenja ravnog krova s TPE membranom

Obzirom na sve prednosti koje nudi, cijena TPE membrane u prosjeku je skuplja otprilike 20 % od TPO membrana.  Za točnu cijenu, preporučamo da nam pošaljete upit putem kontakt obrasca ispod.

7. U kojem sustavu se TPE membrana može koristiti?

TPE membrana može se koristiti u sustavu neopterećenih te opterećenih ravnih krovova kao i kod izrade zelenog krova.  Otporna je na korijenje, mikroorganizme i sve štetne čimbenike koji se pojavljuju u okolišu. Za više informacija, kontaktirajte nas.

Zatražite ponudu za TPE membranu!

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST.