Pokrivanje šljunkom - GRB Hidroizolacija
GRB Karlovac Hidroizolacija ravnog krova

Studija slučaja: sanacija ravnog krova zgrade TPE membranom

30. prosinac, dan prije stare godine – idealno vrijeme da s vama podijelimo studiju slučaja: sanacija ravnog krova krova zgrade u Zagrebu   sustavom IKO Spectraplan – TPE Membranom.

Radovi su se izvodili tijekom ljeta 2019. godine (lipanj) te su završeni sukladno terminskom planu na zadovoljstvo svih stanara.

Opis problema prije sanacije ravnog krova

Iako ravni krov prije sanacije nije drastično propuštao vodu jer su ga predstavnici suvlasnika redovito održavali i obnavljali, problem su stvarali neadekvatno obrađeni slivnici kao i  strah od propuštanja postojeće hidroizolacije – ljepenke, koja je bez obzira na redovitu brigu predstavnika suvlasnika, bila stara i  stanari nisu  više željeli  voditi brigu  kada će se pojaviti ozbiljnija problematika / procurenje u objekt, a koja se neće moći rješiti jednostavnim krpanjem postojeće hidroizolacije – ljepenke.

Također, stanari su željeli energetski obnoviti  ravni krov pa su se odlučili i za ugradnju EPS toplinske izolacije  domaćeg  proizvođača Kemenović d.o.o. debljine 10 cm.

 

Koje smo rješenje predložili?

Prvi poziv predstavnika suvlasnika zaprimili smo u travnju 2019. godine te se odazvali na isti u vrlo kratkom roku.

Na sastanku s predstavnicima suvlasnika / stanara zgrade, ponudili smo nekoliko različitih rješenja za hidroizolaciju ravnog krova   zgrade s različitim garancijskim periodima (IKO Armourplan P – PVC membrana, IKO Spectraplan SM – TPE membrana), a stanari su se  nakon analize ponuda i tehničkih karakteristika pojedinog sustava, odlučili za rješenje sustavom IKO Spectraplan SM i garancijskim peroidom od 20 godina.

Sanacija ravnog krova zgrade u Zagrebu

Kako je tekla izvedba ponuđenog rješenja s TPE membranom?

Sanacija ravnog krova stambene zgrade u Zagrebu s TPE membranom protekla je vrlo brzo, ponajprije zahvaljujući dobroj organizaciji naših djelatnika, ali i dobrim vremenskim uvjetima  tijekom peroida izvođenja radova. Prvotno se pristupilo osiguranju / organizaciji gradilišta; postavljanjem dizalice za prijenos / transport materijala, a potom se krenulo i s ugradnjom sljedećih slojeva:

– PE parna brana IKO Spectravap
– EPS 10 cm
– geotekstil 300g
– IKO Spectraplan SM TPE membrana
– geotekstil
– završni sloj šljunka prosjećne debljine 5 cm

Hidroizolacija ravnog krova TPE membrana

Izazovi tijekom izvođenja radova

Tijekom izvođenja nije bilo posebnih izazova na ovom projektu, obzirom da je svaki detalj izvedbe prethodno razrađen   u suradnji s proizvođačem materijala i nadzornim inženjerom.

Problem  “nedostatka visine”, odnosno nepostojanja atike, a zbog potrebe ugradnje toplinske izolacije – EPS-a –  rješen je ugradnjom drvenih greda učvršćenih za podlogu L profilima i udarnim tiplama te dodatno turbo vijcima direktno kroz grede. Po ugradnji greda, pristupili smo ugradnji radionički pripremljenog okapnog  lima glaviziranog slojem TPE membrane.

 

Krajnji rezultat  – završetak radova

Radovi su izvedeni prema visokim kriterijima  kvalitete u ugovorenom roku,  kao i na zadovoljstvo svih uključenih u projekt.  Nad stanarima je sada jedna velika briga manje uz jamstvo u trajanju od 20 godina, a mi im ovim putem  zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

Pokrivanje šljunkom - GRB Hidroizolacija

 

Podijelite s drugima:
GRB Karlovac

Sretan Božić i Nova godina!

Došao je kraj još jedne godine, ovog puta 2019., na čijem završetku Vam želimo zahvaliti na suradnji u proteklih 365 dana te Vam čestitati Božić i poželjeti još uspješniju novu 2020. godinu!

G.R.B. Karlovac – ravni krov za budućnost

Podijelite s drugima:
Hidroizolacija ravnog krova

Je li TPO membrana vrijedna rizika?

Slika iz naslova jedan je od primjera propalog krova pokrivenog TPO membranom. TPO Membrana je popucala duž krova otkrivajući unutarnje učvršćenje krova, a popucala je čak i u donjem sloju dopuštajući vodi prodor u samu konstrukciju.

Slična ili nešto manja oštećenja pronašli smo na još 7 objekata istog investitora,  a koji je koristio TPO membrane na svim  svojim objektima. Niti na jednom  objektu  TPO membrana nije bila u potpunosti ispravna, odnosno, imala je razno razne nedostatke (popucala, vidljiva PES mrežica i sl.)

 

tpo membrana
TPO popucao (vjerojatno od tuče)

 

Nažalost, ovo je uobičajeni primjer TPO krovnih sustava, a pogotovo je prisutno u regijama u kojima su više temperature i UV izloženost (obala).

Rijetkost je naći TPO krov koji je izdržao dulje od 10 godina bez sličnih nedostataka. Naravno, postoje izuzetci, ali uglavnom postoje problemi.

 

Iako se u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji TPO membrane probijaju kao ekološka i dugotrajnija alternativa “zastarjeloj” i “lošoj” PVC membrani koja se za zaštitu objekata od vode koristi već više od 50 godina, dok se TPO membrane proizvode unazad 20 godina pri čemu su se formulacije proizvodnje mijenjale  nekoliko puta, ipak smatram kako bi trebalo obraditi pažnju prilikom odabira membrane za svoj ravni krov.

Dakako, postoje i loše PVC membrane, ali se zato prilikom odabira mora obratiti pažnja da se izabere visokokvalitetna, odnosno premium PVC membrana kao što je npr. IKO Armourplan P  PVC membrana za koju sam proizvođač daje garanciju od 20 godina, ili IBRoof PVC membranu za koju proizvođač daje garanciju od čak 30 godina.

Pročitajte više o dugotrajnosti PVC krovnog sustava: PVC membrana je i dalje odlično rješenje za ravni krov!

Problem je u kemiji proizvodnje tpo membrana

Izrada fleksibilnog ravnog krova koji se može oduprijeti zubu vremena je komplicirana i zahtijeva mnogo točnosti i preciznosti. Nije da  proizvođači nemaju talentirane kemičare. Zasigurno imaju. Ali TPO membrane su još uvijek relativno nova tehnologija, iako je stara već 20 godina. Potrebno je analizirati i kontrolirati tisuće varijabli pri njihovoj izradi. Proces postaje postupak pokušaja i pogreški kako bi se riješile sve nepoznanice dok se ne nađe savršena formula.

Radi se na pronalasku savršene formule, a neki proizvođači je već i imaju

Pošto su se dogodile različite pogreške, proizvođači TPO membrana su prilagodili formule kako bi ih ispravili. Kontrolne agencije su se uključile u to i djelovale s proizvođačima kako bi proizveli nove visoke standarde izvedbe proizvoda. Novi standardi su uključili nove varijable u proizvodnji. Posljednje izmjene u standardima   su implementirane 2011. godine.

20-30 godina vodonepropusnosti je široko prihvaćeno očekivanje za izložene krovne sustave. TPO proizvođači savjetuju kako je set  testova ubrzanih vremenskih uvjeta dobar pokazatelj dugovječnosti. Ali imajte na umu da su ranije formulacije TPO membrana testirane prije 2011. prošle te testove. Unatoč tome, ti su krovni sustavi propali nakon nekoliko godina izloženosti u realnim uvjetima.

S 20 godina prijašnjih formulacija koje su izložene propasti nakon 2-10 godina izloženosti, je li točno reći da će formulacije stare 5-6 godina izdržati duže? Vjerojatno. Kemija termoplastičnih olefina napreduje. Ali je li vrijedno rizika kad postoje sustavi koji su dokazali da mogu izdržati 30 i više godina?

Zašto iskušavati proizvod koji ćete možda morati mijenjati 3-4 puta tijekom perioda od 30 godina?

Koju membranu odabrati za hidroizolaciju ravnog krova?

Tvrtka G.R.B. Karlovac svojim klijentima / investitorima savjetuje odabir premium IKO Armourplan PVC membrana te IKO Spectraplan TPE membrana koje su se i u realnim uvjetima dokazale kako mogu ponuditi očekivani vijek trajanja  hidroizolacijskih sustava za ravne krovove.

Podijelite s drugima:

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST.