Hidroizolacija ravnog krova

Studija slučaja – sanacija ravnog krova stambene zgrade u Karlovcu

Početak je rujna i idealno je vrijeme da s vama podijelimo studiju slučaja: sanacija ravnog krova krova zgrade u Karlovcu IB PVC premium membranom.

Radovi su se izvodili tijekom ljeta te su završeni sukladno terminskom planu na zadovoljstvo svih stanara.

Opis problema prije sanacije ravnog krova

Iako ravni krov prije sanacije nije propuštao vodu jer su ga predstavnici suvlasnika redovito održavali i obnavljali, problem je stvarao nedostatak toplinske izolacije, stoga su se odlučili za sanaciju uz dodatak toplinske izolacije u debljini od 20 cm. Valja napomenuti kako je tvrtka G.R.B. 2010. godine prvi put obnavljala ovaj isti krov.

Koje smo rješenje predložili?

Prvi poziv predstavnika suvlasnika zaprimili smo u svibnju 2023. godine te se odazvali na isti u vrlo kratkom roku.

Na sastanku s predstavnicima suvlasnika / stanara zgrade, ponudili smo rješenje američke tvrtke IB Roof Systems – IB PVC premium membranu.

Stanje ravnog krova prije sanacije

Kako je tekla izvedba ponuđenog rješenja s IB PVC membranom?

Sanacija ravnog krova stambene zgrade u Karlovcu veličine 380m2 s IB PVC membranom protekla je vrlo brzo, ponajprije zahvaljujući dobroj organizaciji naših djelatnika, ali i dobrim vremenskim uvjetima  tijekom peroida izvođenja radova. Prvotno se pristupilo osiguranju / organizaciji gradilišta; postavljanjem dizalice za prijenos / transport materijala, a potom se krenulo i s ugradnjom sljedećih slojeva:

– PE parna brana
– XPS 2×10 cm
– geotekstil 500g
– IB PVC membrana

Izazovi tijekom izvođenja radova

Tijekom izvođenja nije bilo posebnih izazova na ovom projektu, obzirom da je svaki detalj izvedbe prethodno razrađen u suradnji s proizvođačem materijala i nadzornim inženjerom.

Detalj kanala oko izlaza na krov jer zbog nedostatka prostora, morali smo ugraditi 15 cm toplinsku izolaciju umjesto 20 cm na predmetnoj lokaciji površine cca. 4m2.

Problem  “nedostatka visine”, odnosno nepostojanja atike, a zbog potrebe ugradnje toplinske izolacije – XPS-a –  rješen je ugradnjom drvenih greda učvršćenih za podlogu L profilima i udarnim tiplama te dodatno turbo vijcima direktno kroz grede. Po ugradnji greda, pristupili smo ugradnji radionički pripremljenog okapnog  lima glaviziranog slojem IB PVC membrane.

Krajnji rezultat  – završetak radova

Radovi su izvedeni prema visokim kriterijima  kvalitete u ugovorenom roku,  kao i na zadovoljstvo svih uključenih u projekt.  Nad stanarima je sada jedna velika briga manje uz jamstvo u trajanju od 20 godina, a mi im ovim putem zahvaljujemo na ukazanom povjerenju. Uz to, IB PVC membrana postat će ugljično neutralna u roku manjem od 2,5 godine!

kako-sanirati-ravni-krov
Hidroizolacija ravnog krova

Sanacija ravnog krova – veliki izazov ili?

Sanacija ravnog krova ponekad može biti izazov ako nemate dovoljno informacija. Ovaj vodič obuhvaća osnove popravka hidroizolacije ravnog krova, također poznatog kao sanacija ravnog krova uključujući:

  1. Pronalaženje curenja
  2. Savjeti za popravak ili sanaciju ravnog krova
  3. Kada je nova hidroizolacija ravnog krova bolja opcija
  4. Trošak popravka i zamjene hidroizolacije ravnog krova

Ako vaš dom ili zgrada imaju ravni krov, onda ste upoznati s činjenicom da je voda njen glavni neprijatelj i da se curenje mora sanirati odmah po njegovom nastanku, ili još bolje, sanirati i prije nego što do njega dođe korištenjem visokokvalitetnih materijala, ali i usluga kvalitetnih tvrtki.

Pronalaženje uzroka propuštanja hidroizolacije krova – kompletna sanacija ravnog krova možda nije jedino rješenje?

Dok je pronalaženje propuštanja u ravnom krovu nešto lakše nego na kosom krovnom, neki puta ni to nije lak zadatak. Gdje voda ulazi u vaš unutrašnji prostor možda nije baš tamo gdje je propuštanje, jer svaka voda koja prodire u krovnu membranu može putovati neko vrijeme dok ne pronađe šav koji je popustio ili nije dobro zavaren.

sanacija ravnog krova

SAVJETI KAKO OTKRITI UZROK PROCURENJA HIDROIZOLACIJE RAVNOG KROVA

  1. S unutarnje strane objekta, izmjerite udaljenost od mjesta gdje je curenje vidljivo na dva najbliža zida
  2. Koristite ta mjerenja na ravnom krovu kako biste stvorili polaznu točku za pretraživanje
  3. Potražite rupice, iskakanje vijaka, rascjepe, istrošena mjesta, odvajanje šavova, mjehuriće i/ili druge nedostatke u membrani
  4. Ako u membrani ne nađe nikakva oštećenja, provjerite prohodnost slivnika i njegovu povezanost sa vertikalom
  5. Kada još uvijek ne možete pronaći curenje, pozovite nas!

Mjestimična sanacija ravnog krova ili kompletna?

hidroizolacija-ravnog-krova

Mjestimična sanacija ravnog krova nikada nije dugoročno rješenje ako se krov nalazi u lošem stanju te je već izašao iz garancijskog roka. Krpanjem, kitanjem i sl. radovima pojedinih dijelova ravnog krova nećete postići puno, odnosno ništa dugoročno, a potrošit ćete novac koji u prvi mah ne izgleda kao neki veliki iznos, međutim, kroz nekoliko intervencija od strane ovlaštenog Izvođača hidroizolacije ravnog krova, potrošit ćete i do 40 % novca od cijene kompletne sanacije ravnog krova.

TPE_membrana_zeleni_krov
Hidroizolacija ravnog krova

Projektiranje ravnog krova – ravni krov traži pažnju

Ravni krov kao i projektiranje ravnog krova je često specifičnan posao zbog mnoštva razloga: estetike, troškova i funkcionalnosti. Stoga, koji su najvažniji faktori koje treba razmatrati kada se radi projektiranje ravnog krova? Dok su konceptualno i vizualno jednostavni, važno je biti svjestan pojedinosti i zahtjeva koje je potrebno uvažiti kod pronalaska rješenja.

Ravni krov zahtjeva pažnju i ispravan odabir

Uz kompleksnost procesa projektiranja ravnog krova, postoji mnoštvo različitih materijala i sustava za ravni krov – svaki sa svojim individualnim karakteristikama i tehničkim zahtjevima.

Najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom projektiranja ravnih krovova:

Postoje 3 različite vrste ravnih krovova: topli, hladni i obrnuti (zeleni), i svaki od njih ima više slojeva. Nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju su: • U kakvoj je ravni krov interakciji s drugim elementima? • Postoji li zahtjev za sadnjom biljaka na ravnom krovu? • Kako su slivnici pozicionirani i kako će se kiša usmjeravati direktno prema njima? • Kako će se ravni krov pregledavati i održavati u budućnosti? Idealno, arhitekti i projektanti se trebaju savjetovati sa stručnjakom za ravne krovove u što ranijoj fazi kako bi raspravili sve specifičnosti ravnog krova i u kakvoj je on interakciji s ostalim elementima građevine. Promjena specifikacija jednog elementa može ili izbjeći ili izazvati učestale probleme, kao što su nekompatibilnost materijala, međuprostorna kondenzacija, neučinkovite U-vrijednosti i praktičnost izgradnje.

Ravni krov se treba projektirati kako bi postigao  minimalni nagib od 2 %

Idealna visina atike ne bi smjela biti manja od 15 cm, što omogućuje da se obnova ili daljnji radovi u budućnosti prilagode predviđenim povećanjima u debljini izolacije. Bez kompromitiranja kritičnih spojeva oko krovnih prozora i drugih otvora. ravni krov

Učestale pogreške prilikom projektiranja ravnog krova, ali i izvođenja hidroizolacije

Česte pogreške kod projektiranja za ravni krov su usmjerene na detalje. Npr., pojedinosti na krovu oko određenih otvora i rubova prozora se trebaju završiti prije postavljanja vrata, krovnih prozora i kupola.  Postizanje adekvatne dugotrajne zaštite od vremenskih uvjeta oko tih kritičnih spojeva može biti otežano ako su ti elementi već unaprijed postavljeni.

Kontrola prilikom izvođenja – ravni krov bitan je element svakog objekta

kontrola izvođenja ravni krov Izvođači trebaju inzistirati na potpunim QA i QC procedurama kako bi se osigurala pravilna izgradnja ravnog krova.

Prednosti i nedostaci hladnih i toplih ravnih krovova

ravni krov i slojevi ravnog krova

Koji ravni krov odabrati? Topli ili hladni?

Na obrnutom krovu hidroizolacijski sloj postavlja se direktno na deku te na nju dolaze svi ostali slojevi.  Loše je to što može biti teško doći do hidroizolacije u slučaju ulaska vode, odnosno nepravilnog izvođenja, tako da je obavezno napraviti vodenu probu. Prednosti  obrnutog krova su također i te što je hidroizolacijska membrana zaštičena, nije izložena UV zračenju kao niti temperaturnim oscilacijama. Glavna preporuka koju bismo dali svima je ta da vrlo rano u svoj projekt uključe eksperta za ravni krov.