Hidroizolacija podruma

Hidroizolacija podruma u 2019. godini

Hidroizolacija podruma

Podrum je sastavni dio objekata, a samim time i hidroizolacija podruma. Podrumi su skloni problemima s vodom, stoga svaki podrum treba kvalitetnu hidroizolaciju. On nije samo temelj zgrade, već služi i kao dodatan prostor koji se može iskoristiti na različite načine.

 

hidroizolacija podruma
Prikaz curenja kroz beton u podrumskim prostorijama zbog neadekvatne hidroizolacije podruma

Iz tog razloga, potrebno ga je i kvalitetno hidroizolirati. Ali, kako?

Prije su se podrumi koristili uglavnom kao prostor za skladištenje stvari koje nisu u svakodnevnoj upotrebi ili za skladištenje ogrijeva, a danas se koriste i kao životni ili radni prostor. U privatnim kućama, u podrumima su teretane, kućna kina, barovi i slično.

S tehnološkim napretkom i dostupnim rješenjima, problemi vezani uz podrume mogu se lako riješiti. Hidroizolacija podruma je jedan od osnovnih zahtjeva koji moramo zadovoljiti kako bi učinili podrume sigurnijima i primjerenim življenju.

 

Curenje u podrumu je uobičajen problem i važno je razumjeti uzroke i poduzeti prikladne mjere radi prevencije istog. Većina podruma se čak niti ne koristi zbog vlažnosti. Vlažni podrumi nisu samo neprimjereni za upotrebu, već mogu izazvati opasne zdravstvene probleme. Zbog svega navedenog, hidroizolacija podruma je od krucijalne važnosti.

Kako bi se pronašlo savršeno rješenje za hidroizolaciju Vašeg podruma, identificiranje i razumijevanje problema i izvora vode su značajni. Mnoštvo je mogućih razloga za curenje vode, a sukladno tome, i mogućih hidroizolacijskih rješenja.

 

Izvori vlage i vode

  • Kiša i podzemne vode koje prolaze kroz potporne zidove i ploče
  • Curenje kroz podzemni odvodni sustav
  • Curenje kroz kanalizaciju
  • Građevinski spojevi u potpornim zidovima ili strukturne pukotine
  • Vlažan zrak koji prolazi kroz podrum i kondenzira se na hladnijim mjestima
  • Vlaga koja dolazi iz unutrašnjosti, kao npr. iz kupaonice, kuhinje itd.

Hidroizolacijska rješenja za podrume

Građevinski materijali, kao što su beton, mort, cigle itd., imaju pore koje apsorbiraju vodu iz tla koje ih okružuje ili curenja iz kanalizacije. Kapilarni i hidrostatski tlak uzrokuju vlažnost i curenje vode u podrumu.

Kako hidroizolirati Vaš podrum?

Hidroizolacijski postupci i procjene se odabiru ovisno o problemu ili hidrostatskom tlaku. Kao što je već navedeno, postoje različiti izvori vode i vlage u podrumu. Postoje i različiti stupnjevi hidrostatskog tlaka u različitim predjelima podruma. Za vlažne površine u podrumu, bilo kakav cementni sloj visoke čvrstoće i fleksibilnosti može biti koristan.
Kako god, ako postoji visoki vodeni pritisak ili curenje u podrumu, normalan cementni sloj sa zaštitnom žbukom neće biti dovoljan. Kako je vodeni pritisak visok, taj sloj će pucati i oštetiti se.

Metode hidroizolacije podruma

1. Hidroizolacijski postupci za vlažne podrume (u kojima nema curenja vode)

Uzroci: Kiša ili podzemne vode, curenje kroz kanalizaciju i sl.

1. korak: Priprema površine

Prvo, potrebno je ukloniti žbuku s vlažnih područja i očistiti ciglu metlom, četkama i dr. kako bi se uklonila sva prljavština i prašina. Hidroizolacijski sloj se ne bi smio primjenjivati na oštećenoj žbuci s obzirom da će to i na njemu izazvati pukotine i oštećenja.

2. korak
Nakon uklanjanja žbuke i čišćenja površine, svi spojevi i pukotine trebaju se ispuniti polimernim materijalima. Popravci i fugiranje se također izvode po potrebi.

3. korak
Nanose se dva cementna sloja prikladne kemijske formulacije predložene od strane proizvođača. Kemijske tvari moraju biti kvalitetne kako bi cementni sloj bio dovoljno fleksibilan da podnosi kontrakcije, širenje, potrese itd. Ako sloj nema visoku čvrstoću i fleksibilnost, bilo kakvo kretanje može uzrokovati pukotine koje omogućuju vodi da uđe i uzrokuje vlagu u podrumu.

4. korak
Napravite zaštitnu žbuku. Zaštitna žbuka je potrebna zato što daje čvrstoću kako bi se mogao podnijeti negativan vodeni pritisak, a da ne nastaju oštećenja.

2. Hidroizolacijski postupci za vlažne podrume (u kojima nema curenja vode)

Uzroci: Vlažan zrak koji dolazi iz podruma i kondenzira se na hladnijim mjestima, vlaga koja dolazi iz unutrašnjosti, kao npr. iz kupaonice, kuhinje itd.

 

3. Hidroizolacija podruma u kojima je prisutno curenje vode
Uzroci: visok vodeni pritisak zbog kiše ili podzemne vode, prekomjerno curenje iz kanalizacije i sl., građevinski spojevi u potpornim zidovima ili pločama

Mnoštvo podruma je poplavljeno tijekom kišnih razdoblja zbog curenja vode kroz zidove ili ploče. Građevinski spojevi su glavni uzroci u ovakvim slučajevima. Još učestalije, zbog neadekvatnih odvodnih sustava, kiše izazivaju nakupljanje vode u kanalizaciji, što onda pretjerano popunjava odvodni sustav zgrade, i tako nakupljena voda curi kroz slabije dijelove zgrada. U takvim slučajevima, oštećuje se i beton i postaje porozan.

Iako bi uvijek bilo bolje popraviti samo izvor koji dovodi do oštećenja, u većini slučajeva, vrlo je teško doći do vanjskih površina potpornih zidova. U takvim slučajevima, trebaju se koristiti ubrizgavajući sustavi za hidroizolacije podruma.

 

Curenje vode i poplave u podrumu – potrebna vam je hidroizolacija podruma!

U podrumu, beton apsorbira vodu iz tla i voda ulazi u unutarnje zidove kapilarnim kretanjem. Voda može ući u podrum kroz zidove, podove i spojeve i može uzrokovati različite i značajne probleme. Tijekom velikih kiša, većina podruma će poplaviti kao što ste mogli vidjeti na vijestima kada se to dogodilo u Zadru. Curenje vode oštećuje beton, što rezultira korozijom i uništenjem strukture.

hidroizolacija ravnog krova cijena

Kako se kapilarne pore formiraju u strukture?

Objasnimo kako se kapilarne pore razvijaju u betonu.

Bazični materijal od kojeg je sastavljen beton u podrumu se priprema miješanjem cementa, pijeska i vode. U mješavini za beton, da bi se olakšalo miješanje i obradivost, voda se uvijek koristi više nego što je to potrebno. Kada je beton fiksiran, višak vode i vlage ispari. Kapilarne pore u betonu čine beton poroznim i voda može lako curiti kroz beton.

Osim kapilarnih pora, hidrostatski tlak također doprinosi vlazi u podrumu. U tlu koje okružuje podrum, podzemne vode se kreću utjecajem gravitacije ili bočno i prema gore zbog kapilarnog djelovanja. Voda se kreće u smjerovima gdje je najpropusnije tlo i gdje struktura podruma omogućuje skupljanje podzemne vode. Takva akumulacija podzemne vode vrši hidrostatski pritisak na zidove i podove podruma i omogućuje vodi da uđe u njegovu strukturu. Kako bi se to izbjeglo, potrebna je hidroizolacija podruma.

hidroizolacija kuće i podruma

 

Štetne podzemne tekućine i plinovi – hidroizolacija podruma

Osim vode i vlage, mnogo štetnih tekućina i plinova prisutni su u tlu koje okružuje strukturu podruma. Svi plinovi koji se šire, kreću se od područja visokog atmosferskog tlaka ka području niskog atmosferskog tlaka. Nažalost, pritisak zbog isparavanja u tlu je veći nego unutar struktura i zbog toga isparavanje štetnih plinova i tekućina ulazi u podrum kapilarnim kretanjem kroz beton. U razvijenim područjima, podzemne vode i tlo su još više kontaminirani, s još štetnijim plinovima i tekućinama. Curenje u odvodnim kanalima i podzemnim spremnicima goriva uništava tlo. Izloženost takvom toksičnom okolišu može izazvati ozbiljne bolesti kod ljudi i trebalo bi se izbjeći primjerenim preventivnim mjerama.

trebam-hidroizolaciju-ravnog-krova

Gljivice i bakterije nastaju i razvijaju se u vlažnim područjima. Štetni plinovi i bakterije koji se razvijaju zbog vlage unutar podruma mogu izazvati bolesti kod ljudi. Izloženost takvom okolišu se treba izbjegavati jer također može voditi i ka kroničnim bolestima.

Strukturna kretanja i završni savjet za hidroizolaciju podruma

Strukturna kretanja zgrada kreiraju pukotine u strukturi i dugotrajno oštećuju imovinu. Takva kretanja mogu se događati zbog niske kvalitete građevinskih materijala ili tehnika, lošeg planiranja zgrada ili varijacija u vlažnosti tla koje ih okružuje.

Temelj svake zgrade zahtijeva naročit oprez i brigu i trebao bi se dobro zaštititi od gore navedenih problema – izvedbom kvalitetne hidroizolacije podruma.

 

Podijelite s drugima:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
hidroizolacija-terase
Prev

Hidroizolacija terase uz ovih 5 savjeta

hidroizolacija vlažne površine
Next

Kako postupati sa vlažnim površinama na unutarnjim zidovima?

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST.