Hidroizolacija ravnog krova

TPO membrana – je li vrijedna rizika? Primjeri iz prakse

Slika iz naslova jedan je od primjera propalog krova pokrivenog TPO membranom.

Slična ili nešto manja oštećenja pronađena su na još 7 objekata istog investitora, a koji je koristio TPO membrane na svim svojim objektima. Niti na jednom objektu TPO membrana nije bila u potpunosti ispravna, odnosno, imala je nedostatke (popucala, vidljiva PES mrežica i sl.).

 

Rijetkost je naći ASTM TPO krovni sustav koji je izdržao dulje od 10 godina bez sličnih nedostataka

Iako se TPO krovni sustavi probijaju kao dugotrajnija alternativa PVC membrani koja se za zaštitu objekata od vode koristi već više od 50 godina, dok se TPO membrane proizvode unazad 20-ak godina pri čemu su se formulacije proizvodnje u SAD-u mijenjale nekoliko puta, ipak smatramo kako bi trebalo obraditi pažnju prilikom odabira tipa membrane za svoj ravni krov.

 

Pročitajte više o dugotrajnosti PVC krovnog sustava: PVC membrana je i dalje odlično rješenje za ravni krov!

Je li problem u načinu proizvodnje TPO membrana?

Izrada sintetičkog ravnog krova koji se može oduprijeti zubu vremena je komplicirana i zahtijeva mnogo preciznosti. Nije da američki proizvođači nemaju talentirane kemičare. Zasigurno imaju. Ali TPO membrane su još uvijek relativno nova tehnologija, iako stara već 20-ak godina. Potrebno je analizirati i kontrolirati tisuće varijabli pri njihovoj izradi. Proces postaje postupak pokušaja i pogreški kako bi se riješile sve nepoznanice dok se ne nađe savršena formula.

Radi se na pronalasku savršene formule, a neki proizvođači je već i imaju

Obzirom da su se dogodile različite pogreške, američki proizvođači TPO membrana su prilagodili formule kako bi ih ispravili. Američke kontrolne agencije su se uključile u to i djelovale s proizvođačima kako bi proizveli nove visoke standarde izvedbe proizvoda. Novi standardi su uključili nove varijable u proizvodnji. Posljednje izmjene u standardima su implementirane 2011. godine (prema ASTM-u).

20-30 godina vodonepropusnosti je široko prihvaćeno očekivanje za izložene krovne sustave. Proizvođači TPO membrana savjetuju kako je set testova ubrzanih vremenskih uvjeta dobar pokazatelj dugovječnosti, no imajte na umu da su ranije formulacije TPO membrana testirane prije 2011. prošle te testove. Unatoč tome, ti su krovni sustavi propali nakon nekoliko godina izloženosti u realnim uvjetima.

S 20-ak godina prijašnjih formulacija koje su izložene propasti nakon 2-10 godina izloženosti, je li točno reći da će formulacije stare nekoliko godina izdržati duže? Vjerojatno. Kemija termoplastičnih olefina napreduje. No, je li vrijedno rizika kad postoje sustavi koji su dokazali da mogu izdržati 30 i više godina?

 

NAPOMENA: Ovaj članak odnosi se na TPO membrane koje se proizvode prema  američkim ASTM standardima.

Članak se ne odnosi na FPO/TPO membrane koje se proizvode u Europi te njihova kvaliteta i trajnost nisu predmet analize iz ovog prenesenog članka.
Link na orginalni članak autora: Linkedin članak

GRB Karlovac Hidroizolacija ravnog krova

Sanacija ravnog krova zdravstene stanice u Čavlima

Općina Čavle uskoro kreće s najavljenom rekonstrukcijom dijela ambulante u Čavlima, vrijednost radova je oko 300 tisuća kuna, a kao izvođač radova izabrana je tvrtka G.R.B. d.o.o. iz Karlovca. Naime, na inicijativu Općine Čavle održan je sastanak s predstavnicima Doma zdravlja Primorsko-goranske županije o nužnosti sanacije krova i uređenja ambulante u Čavlima, na kojem je dogovoreno zajedničko sudjelovanje u sufinanciranju radova.

Nužna sanacija

– Svjesni nužnosti sanacije zgrade zdravstvene stanice pokrenuli smo razgovore s Domom zdravlja PGŽ-a i prijavili projekt uređenja Primorsko-goranskoj županiji koja je osnivač ove ustanove. Na naše zadovoljstvo traženi projekt je odobren, pa je tako za ovu investiciju osnivač osigurao 200 tisuća kuna.

Također, Dom zdravlja PGŽ-a osigurat će pedeset tisuća kuna, a ostatak sredstava ide iz proračuna Općine Čavle. Sanirat će se krov, kao i vertikale i unutrašnji zidovi naše ambulante, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

CIjelu objavu pogledajte na web stranici: Novilist.hr.

GRB Karlovac

Potpisan ugovor o sponzorstvu Nogometnog kluba “Karlovac 1919”

Ugovor o sponzorstvu u prostorijama Nogometnog kluba “Karlovac 1919” potpisali su Branimir Grabovac, ispred karlovačke tvrtke G.R.B. i predsjednik kluba Matija Furač.

“Zahvaljujem se našem novom partneru, karlovačkoj tvrtki G.R.B. d.o.o. koja je specijalizirana za ugradnju hidroizolacijskih sustava ravnih krovova te posluje na području cijele Hrvatske, na ukazanom povjerenju. Unatoč zahtjevnoj situaciji, klub nastavlja širiti krugove suradnje. Sve dosadašnje sponzore i one nove posebno cijenimo što nam je znak da je ono što radimo prepoznato od strane naših partnera”, kazao je predsjednik kluba Matija Furač.

Predstavnik tvrtke G.R.B. Branimir Grabovac istaknuo je zadovoljstvo što mogu pomoći razvoju nogometa u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

“Ponosni smo na sklapanje partnerstva s Nogometnim klubom “Karlovac 1919” unatoč izazovnim vremenima i za sport i za gospodarstvo. Kao izvorno karlovačka tvrtka koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske, osjetili smo potrebu podržati našu lokalnu sportsku zajednicu. Sigurni smo kako će ovo partnerstvo doprinijeti upravo daljnjem razvoju kluba i nogometa u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. U vremenima poput ovih, rađaju se veliki uspjesi, a vjerujemo da tim smjerom ide i klub zajedno s upravom i mladim karlovačkim nogometnim nadama”, kazao je Branimir Grabovac.

http://nk-karlovac1919.hr/2021/05/10/potpisan-ugovor-s-tvrtkom-g-r-b/

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST