ravni-krov
Hidroizolacija ravnog krova

Kako izbjeći lošu praksu kod izrade ravnih krovova?

Kad pojedinac angažira izvođača ravnog krova, očekuje dobro obavljen posao i smatra da ne traži previše.

Nažalost, događa se da mu se ostvari sve osim njihovih razumnih očekivanja. Ali, zašto?

Pomislili biste kako bi stara izreka o tome “kako smo dobri kao naš zadnji obavljen posao” trebala pomoći u iskorjenjivanju loše prakse i loše izvedenog posla, ali nažanost, to nije uvijek slučaj, pogotovo kada tražite najjeftinijeg izvođača hidroizolacije ravnog krova na Vašem objektu.

Prije svega, kako biste odabrali kvalitetnog i pouzdanog izvođača ravnog krova, morate provjeriti koliko dugo tvrtka postoji te koliko dugo ima certifikat izdan od strane proizvođača hidroizolacijske membrane čiji materijal planirate ugraditi kao hidroizolaciju ravnog krova Vašeg objekta.

Svi proizvođači krovnih materijala koji upravljaju programom odobravanja imaju definirane ljestvice onoga što je prihvatljivo u pogledu vještina primjene materijala i kvalitete gotove izvedbe. One su općenito definirane u stupnjevima od iznimnih preko širokog ranga prihvatljivog padajući prema različitim nivoima loše kvalitete i neprihvatljivosti pa s toga treba provjeriti koliki stupanj znanja i iskustva ima pojedini izvođač.

ravni-krov

Široka paleta prihvatljivosti postoji zbog izvođača s novostečenim vještinama koji nemaju iskustva i često čine pogreške i nisu toliko uredni i precizni dok ne odrade nekoliko poslova, kao što su npr. ove u nastavku:

Kako biste izbjegli ovakve probleme, jednostavno i najbolje rješenje jest odabir kvalitetnog i pouzdanog izvođača.

Zašto pojedini izvođači rade “aljkav” posao?

Mogli bismo navesti nekoliko razloga:
– jedan je očekivanje i pritisak za izvršavanje posla u nerazumno kratkom vremenskom periodu, što rezultira zanemarivanjem urednosti i preciznosti,  drugo bi bilo neiskustvo, a želja za brzim izvođenjem u cilju što veće zarade, a treći bi bio jednostavno nepostojeć sustav upravljanja kvalitetom izvođenja radova koji je ujedno i najčešći slučaj, pa čak i kod nekih renomiranih izvođača hidroizolaterskih radova ravnih krovova.

Loša praksa nije ograničena samo na postavljanje / ugradnju, već i na skladištenje materijala, npr. na spremanje izolacijskog materijala na krov bez zaštite od vremenskih uvjeta i korištenje oštećenih materijala.

Tvrtka G.R.B. d.o.o. Karlovac ima interni sustav upravljanja kvalitetom  u kojem se propisuje kako i na koji način treba odraditi pojedini posao.

Kako onda izbjeći lošeg izvođača i probleme?

Kada pričamo o tome kako izbjeći lošeg izvođača, mogli bismo reći sljedeće:

– ne tražite najnižu / najpovoljniju ponudu već kvalitetnog izvođača po fer cijeni
– pitajte izvođača s kojim materijalima će izvoditi radove te provjerite ima li potencijalni izvođač certifikat za ugradnju istih
– provjerite koliko obučenih i certificiranih zaposlenika ima potencijalni izvođač
– kontaktirajte proizvođače materijala da Vas upute o kvaliteti izvođenja pojedinog izvođača

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next

PVC membrana je i dalje odlično rješenje za ravni krov!

grb logo