pir-izolacija
PIR Izolacija

Što treba uzeti u obzir kada birate toplinsku izolaciju Vašeg ravnog krova?

PIR Izolacija – kamena vuna – saznajte više o razlici između ova dva rivala!

Toplinska izolacija je ključna komponenta u krovnoj industriji posljednjih 50-ak godina i tijekom tog vremena vidljiva su značajna povećanja u zahtijevanoj debljini i tipu izolacije koja se koristi: svako od njih ima svoju vrijednost i prednost.

Postavlja se pitanje: treba li ili  ipak ne treba izolirati, a odgovor je sasvim jasan – da, izolacija dokazano ima prednosti, ali je važno i da su troškovi proporcionalni tome. Kod već postojećih zgrada, preko krova se gubi oko 25% topline, kod neizoliranih zidova oko 33%, stoga je važno balansirati investiranje u izolaciju.

Ovaj članak će, nadam se, učiniti izbor izolacije za Vaš projekt jednostavnijim.

Izolacija funkcionira kao kombinacija karakteristika: prirodni kapacitet izolacijskog materijala da inhibira prijenos topline i „džepova“ plinova koji su prirodni izolatori.

Plinovi imaju slab termalni provod u usporedbi s tekućinama i krutim tvarima te ih to čini dobrim izolacijskim materijalom, ako ih se može „zarobiti“.

U materijalima od pjene, male ćelije plinova ili mjehurići javljaju se unutar struktura; u izolaciji tkaninom, kao što je vuna, mali promjenjivi džepići zraka prirodno se zbijaju i stvaraju ćelije plinova.

 

Koji tipovi izolacije postoje – osim kamene vune i PIR izolacije za koje već znam?

 

Čvrste pjene – PU/PIR (Polyurethane/Polisocyanurate) PIR IZOLACIJA: PU ploče su se prije učestalo koristile, ali kemikalije i ostale komponente u njihovoj proizvodnji smatrale su se štetnima za okoliš. Kao rezultat toga, takve ploče zamijenili su PIR proizvodi koje su manje štetni za okoliš, a i otporniji su na vatru. Čvrste ploče od pjene imaju nisku gustoću, gdje je otprilike 97% volumena pjene zarobljeni plin, što krajnje rezultira odličnim izolacijskim svojstvima.

izolacija-krova-pu-ploče

Kamena vuna: Rastopljeni kamen koji je u formi vlakana (kao šećerna vuna) i suzbijen je u ploče. Ploče kamene vune smatraju se tipom izolacije koji je najotporniji na vatru. Također, nude odlična akustična svojstva.

kamena vuna
kamena vuna koje nedostaje

Polistiren: EPS/XPS (Expanded/Extruded) polistiren je izumljen 1839. godine. EPS, jedna od najšire korištenih plastika u svijetu, je čvrsta pjena, sa zatvorenim ćelijama mjehurića.

EPS se proizvodi od čvrstih mjehurića polistirena. Širenje se postiže zbog svojstava malih količina plina u mjehurićima polistirena. Te ćelije okupiraju otprilike 40 puta više volumena od običnih polistirenskih mjehurića. EPS ploče nude ekonomično rješenje kao izolacijski proizvodi u industriji ravnih krovova.

stiropor-izolacija

 

EPS/XPS: XPS pjena se formira od čvrstih polistirenskih kristala koji su miješani s raznim dodacima.   XPS izolacija se učestalo koristila kod obrnutih sustava hidroizolacije ravnih krovova.

xps-izolacija

Druge izolacije koje su se koristile u prošlosti su Cellular Glass, Wood Fibre Board & Perlite. Iako su još uvijek dostupne, najčešće se ne koriste se zbog postojanja gore navedenih izolacija.

 

Vakumske izolacijske ploče

 

U posljednje vrijeme, neki proizvođači su predstavili vakuumske izolacijske ploče koje sadrže mikropornu srž koja je ispražnjena, uvučena i zapećaćena u tanku, plinski tijesnu omotnicu, koja daje iznimnu termalnu provodljivost. Ploče ne smiju biti probušene i moraju biti korištene sa PIR izolacijskim pločama kao zaštitom.

U konstrukcijama hladnog  ravnog krova, „roll down“ materijali, u formi staklene ili kamene vune, najčešće se koriste.

 

Kako se one ponašaju?

 

Termalna provodljivost (Lambda) je mjera kod koje toplina prolazi kroz materijal, a mjeri se u wattima po kvadratnom metru površine za temperaturni gradijent od jednog kelvina za svaki metar debljine (W/mK).

 

PIR izolacija
PIR izolacija ima najveću prednost

 

Prema našem iskustvu,  nije neobično čuti zahtjeve za različitim restrikcijama krova u pogledu visine, najčešće kod obnove postojećih elemenata.  Nove konstrukcije također imaju svoja ograničenja. U tim slučajevima, izbor izolacije može biti uvjetovan ograničenjima.

Od lipnja 2017., povećan je interes za od vatre sigurnije proizvode. Proizvodi od kamene vune, iako su skuplji, nesumnjivo su preferirani izbor. Ti proizvodi također imaju vrlo dobre akustične performanse i u 21. stoljeću se često traže u projektima gdje je to važno.

Ako nema visinskih ograničenja ili potrebe za proizvodima koji se bolje ponašaju s vatrom, a kupac ima ograničeni budžet, kao konkurentan izbor se nudi EPS.

Postavljanje ili poboljšanje odvodnih padova je još način korištenja izolacije, stoga se cut-to-falls izolacijske sheme koriste gotovo jednako dugo kao i izolacije ispod krova.

Kao i standardne ploče,  izolacijski sustavi se formiraju od učestalo korištenih materijala ili njihove kombinacije.

      Izolacijski slojevi dominiraju budžetom projekata ravnog krova, stoga vlasnik građevine treba analizirati ukupne potrebe i budžet oprezno. Iako postoje značajni izdatci, moderni ravni krovovi imaju potencijal da traju 30 – 50 godina, što ih prilikom prilikom faze projektiranja i izrade ponude čini dokazivo mudrom investicijom.

 

Podijelite s drugima:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
TPE_membrana_zeleni_krov
Prev

Projektiranje ravnog krova – na što treba obratiti pažnju?

sanacija ravnog krova
Next

Životni vijek jednoslojnih hidroizolacijskih membrana

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST.