TPE_membrana_zeleni_krov
Hidroizolacija ravnog krova

Projektiranje ravnog krova – na što treba obratiti pažnju?

Projektiranje ravnog krova je često specifičnan posao zbog mnoštva razloga: estetike, troškova i funkcionalnosti.

 

Stoga, koji su najvažniji faktori koje treba razmatrati kada se radi projektiranje ravnog krova?

Dok su konceptualno i vizualno jednostavni, važno je biti svjestan kompleksnih pojedinosti i zahtjeva koje je potrebno uvažiti kod pronalaska rješenja koje odgovara svrsi i dugotrajnoj zaštiti.

Uz kompleksnost procesa projektiranja ravnog krova, postoji mnoštvo različitih materijala i sustava za ravne krovove – svaki sa svojim individualnim karakteristikama i tehničkim zahtjevima.

Najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom projektiranja ravnih krovova:

Postoje 3 različite vrste ravnih krovova: topli, hladni i obrnuti (zeleni), i svaki od njih ima više slojeva. Nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju su:

• U kakvoj je krov interakciji s drugim elementima?

• Postoji li zahtjev za sadnjom biljaka na ravnom krovu?

• Kako su slivnici pozicionirani i kako će se kiša usmjeravati direktno prema njima?

• Kako će ga se pregledavati i održavati u budućnosti?

 

Idealno, arhitekti i projektanti se trebaju savjetovati sa stručnjakom za krovove u što ranijoj fazi kako bi raspravili sve specifičnosti ravnog krova i u kakvoj je on interakciji s ostalim elementima građevine.

Promjena specifikacija jednog elementa može ili izbjeći ili izazvati učestale probleme, kao što su nekompatibilnost materijala, međuprostorna kondenzacija, neučinkovite U-vrijednosti i praktičnost izgradnje.

Ravni krov se treba projektirati kako bi postigao  minimalni nagib od 2 %!

Idealna visina atike ne bi smjela biti manja od 15 cm, što omogućuje da se obnova ili daljnji radovi u budućnosti prilagode predviđenim povećanjima u debljini izolacije, bez kompromitiranja kritičnih spojeva oko krovnih prozora i drugih otvora.

ravni krov

Učestale pogreške prilikom projektiranja ravnog krova, ali i izvođenja radova

Česte pogreške kod projektiranja ravnih krovova su usmjerene na detalje, odnosno primjera radi poziciju slivnika na ravnom krovu, odgovarajuće membrane i njene UV utpornosti i slično.

Pažnja se također treba obratiti na podjelu projekta na dijelove i na to koje poslova treba obaviti prethodno nekim drugim poslovima.

Npr., pojedinosti na krovu oko određenih otvora i rubova prozora se trebaju završiti prije postavljanja vrata, krovnih prozora i kupola.  Postizanje adekvatne dugotrajne zaštite od vremenskih uvjeta oko tih kritičnih spojeva može biti otežano ako su ti elementi već unaprijed postavljeni.

Kontrola prilikom izvođenja ravnog krova

kontrola ravnog krova

Izvođači trebaju inzistirati na potpunim QA i QC procedurama kako bi se osigurala pravilna izgradnja ravnog krova.

Prednosti i nedostaci hladnih i toplih krovova

slojevi ravnog krova kod projektiranja

Koji krov odabrati? Topli ili hladni? Koji su nedostatci?

Na obrnutom krovu hidroizolacijski sloj postavlja se direktno na deku te na nju dolaze svi ostali slojevi.  Loše je to što može biti teško doći do hidroizolacije u slučaju ulaska vode, odnosno nepravilnog izvođenja, tako da je obavezno napraviti vodenu probu prije samog postavljanja toplinske izolacije, šljunka i sl. materijala kao završni sloj. No, prednosti  obrnutog krova su također i te što je hidroizolacijska membrana zaštičena, nije izložena UV zračenju kao niti temperaturnim oscilacijama kao što je to slučaj kada je hidroizolacijska membrana završni sloj na ravnom krovu.

Glavna preporuka koju bismo dati svima je  ta da vrlo rano u svoj projekt uključe eksperta za ravni krov kao što je tvrtka G.R.B. d.o.o. Karlovac koja već 23 godina izvodi, projektira i nadzire izvođenje hidroizolaterskih radova i ravnih krovova.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
hidroizolacija-terase
Prev

Hidroizolacija terase uz ovih 5 savjeta

ravni-krov
Next

Kako izbjeći lošu praksu kod izrade ravnih krovova?