hidroizolacija-ravnog-krova
Hidroizolacija ravnog krova

Ravni krov za budućnost

Ravni krov – na što obratiti pažnju?

Za početak – ravni krov je sigurno rješenje.

Ravni krovovi i njihova hidroizolacija često su se svodili na kontekst da je najbolji ravni krov – kosi krov.

Pojavom novih tehnologija i materijala za hidroizolaciju, ta misao se mijenja te ravni krovovi postaju opće prihvaćeno rješenje kao sigurno, ali i dugotrajno.

1. Ravni krov u prošlosti i danas. Hidroizolacija bitumenom kao osnovnim materijalom.

Danas možda i zastarjeli načini izvođenja hidroizolacije ravnih krovova, podrazumjevali su bitumen kao osnovni materijal, pa je najpopularnija hidroizolacija bila ona bitumenskom ljepenkom. Zbog nedostataka koji su se ukazali kroz godine, sve više arhitekata, ali i samih investitora okrenuo se novim materijalima za hidroizolaciju ravnog krova.

2. Koji su to novi materijali za izvođenje hidroizolacija ravnog krova?

Novi i danas, najčešći materijali za izvedbu hidroizolacije ili sanacije ravnog krova su jednoslojne sintetičke hidroizolacijske membrane.

Korištenjem jednoslojnih sintetičkih membrana, ubrzava se postupak izvođenja radova (nije potrebno više slojeva), ali i smanjuje opasnost i za same izvođače. Prilikom ugradnje više se ne koriste breneri i plinske boce, koji mogu biti izrazito loša kombinacija ukoliko se izolater ne pridržava sigurnosnih pravila.

Za ugradnju jednoslojnih sintetičkih membrana koriste se fenovi na vrući zrak kao što je proizvod tvrtke Leister.

3. Ravni krov je u redu – ali, koji materijal odabrati za hidroizolaciju?

Najčešće se za hidroizolaciju ravnog krova objekta koriste PVC i TPO membrane. Takva je vrsta hidroizolacijskih membrana otporna na sve vremenske uvjete koji se mogu javljati na ravnom krovu.

Sistem ugradnje hidroizolacijskih materijala na bazi PVC i TPO je polaganje membrana s preklopom od 6-10 cm (ovisno o sustavu u kojem se ugrađuju), te spajanje preklopa fenovima na vrući zrak. Hidroizolacija ravnog krova na taj način garantira sigurnost od procurenja vode u objekt.
Naravno, za dobivanje maksimuma u pogledu trajnosti, važno je korištenje iznimno kvalitetnih hidroizolacijskih materijala kao što je IB PVC membrana.

ib-pvc-membrana

ib-pvc

4. Hidroizolacija ravnog krova uz pomoć IB PVC membrane.

G.R.B. je jedina tvrtka u Europi ovlaštena za ugradnju IB PVC hidroizolacijske membrane.

Što su IB PVC membrane?

IB-PVC premium membrane američkog proizvođača IB Roof Systems proizvedene su metodom kalandacije obostrano vrhunskog polimera, što je velika razlika od svih drugih membrana dostupnih na europskom tržištu.

Isto tako, IB PVC membrane se proizvode s akrilnim premazom površine, zbog čega IB PVC membrana ostaje čisto bijela dulji period vremena od standardnih membrana, čime se ostvaruje veća energetska učinkovitost.

ravni krov

5. Ravni krov pokriven IB PVC membranom čuva okoliš i stvara uštede.

Hidroizolacija ravnog krova bijelom IB PVC membranom može smanjiti potrošnju energije i rastuće račune za struju, reflektirajući do 90% topline koja inače ulazi u dom kroz krov.

Preuzmite brošuru IB GREEN.

6. Jeftinije, nikad dugotrajnije!

Uobičajeno je da investitori uglavnom biraju ekomonski najjeftinije rješenje. Međutim, upravo je to najveća greška u velikom broju slučajeva. Vjerujemo da vam nije u interesu da hidroizolacija na ravnom krovu, npr. vaše obiteljske kuće, za koju ste uložili puno novca, ili možda podigli i kredit, traje samo 10 do 15 godina, što je uobičajni vijek trajanja standardnih PVC i TPO membrana. Možda je taj vijek trajanja prihvatljiv za industrijska postrojenja, skladišta i sl., no ne i za obiteljske kuće ili stambene zgrade.

Hidroizolacija ravnog krova IB PVC membranom nije ekonomski najjeftinije rješenje, već dugoročno ekonomski najisplativije.
IB PVC membrana će štititi vaš ravni krov od svih vremenskih utjecaja više od 20 godina.

7. Vrste ravnih krovova.

Postoji više vrsta hidroizolacije ravnog krova, a ovo su dvije najčešće:

Hidroizolacija ravnog neprohodnog krova

Ukoliko se radi o hidroizolaciji ravnog neprohodnog krova gdje je IB PVC membrana završni sloj krova, pored varenja, membrana se mehanički pričvršćuje za podlogu.

Hidroizolacija prohodnog ravnog krova

Kod prohodnih ravnih krovova, potrebno je postaviti neki završni zaštini sloj kao što su: sloj šljunka, kulir ploče i dr.

Uz ove dvije najčešće vrste, sve veću popularnost u Hrvatskoj dobivaju i zeleni krovovi.

ravni krov slojevi

9. Evo što se može dogoditi kada za hidroizolaciju odaberete (naj)jeftinije rješenje!

Ako ignorirate stav “uvijek jeftinije, nikad dugotrajnije”, vrlo vjerojatno ćete se naći u problemu poput ovog na slici ispod:

Propala TPO membrana (nestajanje polimera).

Nemojte štedjeti na hidroizolaciji ravnog krova! Prijevremena sanacija ravnog krova često se izvodi zbog korištenja jeftinih materijala od strane izvođača koji daju cjenovno jeftine i često nerealne ponude, što na kraju i stvori najveću štetu – upravo vama!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pokrivanje šljunkom - GRB Hidroizolacija
Prev

Studija slučaja: sanacija ravnog krova zgrade IB-PVC membranom

Next

IB PVC je u potpunosti ugljično neutralna membrana za ravni krov