Hidroizolacija ravnog krova

Je li TPO membrana vrijedna rizika?

Slika iz naslova jedan je od primjera propalog krova pokrivenog TPO membranom. TPO Membrana je popucala duž krova otkrivajući unutarnje učvršćenje krova, a popucala je čak i u donjem sloju dopuštajući vodi prodor u samu konstrukciju.

Slična ili nešto manja oštećenja pronašli smo na još 7 objekata istog investitora,  a koji je koristio TPO membrane na svim  svojim objektima. Niti na jednom  objektu  TPO membrana nije bila u potpunosti ispravna, odnosno, imala je razno razne nedostatke (popucala, vidljiva PES mrežica i sl.)

 

tpo membrana
TPO popucao (vjerojatno od tuče)

 

Nažalost, ovo je uobičajeni primjer TPO krovnih sustava, a pogotovo je prisutno u regijama u kojima su više temperature i UV izloženost (obala).

Rijetkost je naći TPO krov koji je izdržao dulje od 10 godina bez sličnih nedostataka. Naravno, postoje izuzetci, ali uglavnom postoje problemi.

 

Iako se u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji TPO membrane probijaju kao ekološka i dugotrajnija alternativa “zastarjeloj” i “lošoj” PVC membrani koja se za zaštitu objekata od vode koristi već više od 50 godina, dok se TPO membrane proizvode unazad 20 godina pri čemu su se formulacije proizvodnje mijenjale  nekoliko puta, ipak smatram kako bi trebalo obraditi pažnju prilikom odabira membrane za svoj ravni krov.

Dakako, postoje i loše PVC membrane, ali se zato prilikom odabira mora obratiti pažnja da se izabere visokokvalitetna, odnosno premium PVC membrana kao što je npr. IKO Armourplan P  PVC membrana za koju sam proizvođač daje garanciju od 20 godina, ili IBRoof PVC membranu za koju proizvođač daje garanciju od čak 30 godina.

Pročitajte više o dugotrajnosti PVC krovnog sustava: PVC membrana je i dalje odlično rješenje za ravni krov!

Problem je u kemiji proizvodnje tpo membrana

Izrada fleksibilnog ravnog krova koji se može oduprijeti zubu vremena je komplicirana i zahtijeva mnogo točnosti i preciznosti. Nije da  proizvođači nemaju talentirane kemičare. Zasigurno imaju. Ali TPO membrane su još uvijek relativno nova tehnologija, iako je stara već 20 godina. Potrebno je analizirati i kontrolirati tisuće varijabli pri njihovoj izradi. Proces postaje postupak pokušaja i pogreški kako bi se riješile sve nepoznanice dok se ne nađe savršena formula.

Radi se na pronalasku savršene formule, a neki proizvođači je već i imaju

Pošto su se dogodile različite pogreške, proizvođači TPO membrana su prilagodili formule kako bi ih ispravili. Kontrolne agencije su se uključile u to i djelovale s proizvođačima kako bi proizveli nove visoke standarde izvedbe proizvoda. Novi standardi su uključili nove varijable u proizvodnji. Posljednje izmjene u standardima   su implementirane 2011. godine.

20-30 godina vodonepropusnosti je široko prihvaćeno očekivanje za izložene krovne sustave. TPO proizvođači savjetuju kako je set  testova ubrzanih vremenskih uvjeta dobar pokazatelj dugovječnosti. Ali imajte na umu da su ranije formulacije TPO membrana testirane prije 2011. prošle te testove. Unatoč tome, ti su krovni sustavi propali nakon nekoliko godina izloženosti u realnim uvjetima.

S 20 godina prijašnjih formulacija koje su izložene propasti nakon 2-10 godina izloženosti, je li točno reći da će formulacije stare 5-6 godina izdržati duže? Vjerojatno. Kemija termoplastičnih olefina napreduje. Ali je li vrijedno rizika kad postoje sustavi koji su dokazali da mogu izdržati 30 i više godina?

Zašto iskušavati proizvod koji ćete možda morati mijenjati 3-4 puta tijekom perioda od 30 godina?

Koju membranu odabrati za hidroizolaciju ravnog krova?

Tvrtka G.R.B. Karlovac svojim klijentima / investitorima savjetuje odabir premium IKO Armourplan PVC membrana te IKO Spectraplan TPE membrana koje su se i u realnim uvjetima dokazale kako mogu ponuditi očekivani vijek trajanja  hidroizolacijskih sustava za ravne krovove.

Podijelite s drugima:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Prev

AA certifikat bonitetne izvrsnosti 2019.

Next

Sretan Božić i Nova godina!

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST.