TPO membrana ili termoplastične poliolefinske krovne membrane prvi puta su se pojavile u Europi 1990-ih. U kategoriji termoplastičnih krovnih sustava, TPO membrane su najbrže rastući segment tržišta.

Iako je TPO membrana dostupna na tržištu već gotovo 30 godina, i dalje je relativno nova tehnologija, u usporedbi sa materijalima kao što su EPDM i PVC koji se koriste već više od 60 godina.

Zapravo, TPO membrana je razvijena kako bi kombinirala najbolje kvalitete: nisku cijenu EPDM-a i trajnost PVC-a.

Mnogo je razloga zašto su TPO membrane / krovni sustavi popularni. Neki od njih su;

Povoljna cijena TPO membrane

Možda je najatraktivnija značajka TPO-a njegova cijena. TPO spada u povoljnije krovne sustave kada gledamo cjelokupni sustav.

Jednostavna i brza ugradnja TPO membrane

TPO krovni sustavi mogu se ugrađivati korištenjem širokog spektra metoda, uključujući mehaničko pričvršćenje, lijepljenje i balast.
Ova svestranost znači da se TPO krovovi mogu postaviti na gotovo sve vrste zgrada i zadovoljiti zahtjeve klijenata.

Energetski učinkovita bijela boja

Posljednjih godina, a i u današnjoj situaciji energetske krize, ušteda energije važan je zahtjev za vlasnike i upravitelje poslovnih zgrada, a TPO membrane dobivaju pažnju  obzirom na njihovu reflektivnost.
TPO krovovi su “hladni”, donose niže račune za režije ljeti zato što se manje topline provodi u objekt.

TPO membrana je izdržljiva

TPO membrane su izdržljive. Kao i sve sintetičke jednoslojne membrane, proizvode se u različitim debljinama sa armirajućim slojem.
Ovakav presijek membrane omogućuje TPO sustavima otpornost na probode, udarce i trganje.

TPO membrana je  pristupačno i popularno rješenje, međutim, postoje neki čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što je odlučite postaviti na ravni krov.

Promjenjiva formulacija proizvodnje TPO membrane - upitna trajnost i rizični popravci

TPO membrana, odnosno formulacije njene proizvodnje, mogu se jako razlikovati od proizvođača do proizvođača. To je djelomično zbog ranih pokušaja i pogrešaka za rješavanje problema s pucanjem i preranim propadanjem, a neke formulacije nastavljaju se razvijati do danas. Čak štoviše, većina proizvođača u SAD-u  je zadnju formulaciju proizvodnje postavila tek 2010. godine.
To bi mogao biti problem u budućnosti za vaš TPO krovni sustav ako, na primjer, zahtijeva krpanje zbog oštećenja, ili izrade novog prodora. Nova TPO membrana možda neće biti potpuno kompatibilna sa starom – čak i ako je od istog proizvođača – i možda je nećete moći sigurno zavarivati.

TPO membrana nije samogasiva

TPO membrane nisu samogasive (poput PVC membrana), već je potrebno prilikom proizvodnje dodati aditive kako bi membrana mogla dobiti oznaku b_krov1.

Problem pri izloženosti dugotrajnim vrućinama

Iako TPO membrane imaju visoku refleksiju u prvih nekoliko mjeseci od ugradnje, brojne neovisne studije posljednjih godina pokazale su da TPO membrane ne funkcioniraju dobro u klimama s konstantno visokim temperaturama i velikim brojem Sunčevih sati.

Limitirano vrijeme za ugradnju

Nedostatak TPO membrane je i  relativno uzak temperaturni raspon za učinkovito zavarivanje. Nakon što se pravilno postavi, dobro podnosi hladnoću i snijeg. Ali ako trebate TPO ugraditi zimi, niske temperature okoline mogu spriječiti učinkovito zavarivanje.

TPO membrana nije otporna na ulja i masti

TPO krovni sustavi nisu dobar izbor za krovove objekata na kojima se talože masnoće ili ulja. TPO membrana apsorbirat će ulja i s vremenom će početi ubrzano propadati.

tpo membrana propala
Prikaz propale TPO membrane

Jesu li onda TPO membrane najbolje rješenje za ravni krov?

Istaknuli smo prednosti i mane TPO krovnog sustava te je na klijentu da odabere.
Tvrtka G.R.B. od svog osnutka 1999. godine pa i danas, primarno ugrađuje IB PVC membrane, proizvođača IB Roof Systems iz SAD-a.
Prvi ravni krov koji smo "hidroizolirali"  IB PVC membranom 1999. godine u Karlovcu, i danas je u funkciji zadržavanja vode, te upravo iz tog razloga s ponosom nosimo slogan “ravni krov za budućnost”.

IB PVC krovni sustav je otporan je na masnoće, ulja kao i na druge kemikalije koje inače mogu oštetiti TPO membrane. Ako su potrebni popravci ili dodaci, nova IB PVC membrana bit će kompatibilna s postojećom IB PVC membranom, bez obzira koliko je vremena prošlo od prvotne ugradnje, a popravci će biti sigurni. To je zato što IB PVC membrane imaju kontinuirano isti sastav pri proizvodnji od 1978. godine. Također, IB PVC membrana dulje će štedjeti energiju jer se pri proizvodnji aplicira zaštitni akrilni premaz na gornju stranu bijele IB PVC membrane, čime je značajno dulje zaštićena od nakupljanja prljavštine na njenu površinu.
ib-pvc-membrana

U konačnici, bez obzira na krovni sustav koji odaberete, kvaliteta instalacije ovisiti će o iskustvu i stručnosti izvoditelja.

Bit će nam čast razgovarati s vama o opcijama i pomoći vam da odaberete najbolje rješenje za vaš ravni krov.

Zatražite besplatnu informativnu ponudu: