sanacija ravnog krova
Hidroizolacija ravnog krova

Životni vijek jednoslojnih hidroizolacijskih membrana

Jednoslojne membrane su često smatrane novinom, iako su se prvi krovovi na kojima su se koristile pojavili pred više od 60 godina. Od tada su membrane napredovale s uvođenjem PVC membrana u 60-ima, zadnjom generacijom koja je koristila dugotrajne plastifikatore, te uvođenjem TPO membrana 90-ih, koje ne sadrže plastifikatore kao i TPE membrana koje posjeduju najbolja svojstva PVC i TPO membrana.

Nastavite čitati i saznajte koliki je životni vijek jednoslojnih hidroizolacijskih membrana!

Membrane su izrađene od najkvalitetnijih materijala i proizvode se najnovijom tehnologijom. Investitor ili klijent se mogu opustiti kada je u pitanju trajnost njihovog krova s obzirom na (nezavisna) testiranja kao što je BBA certifikat. Većina membrana ima životni vijek između 25 i 40 godina, što je u skladu s razdobljem korištenja građevine.

Iz iskustva, većina membrana je dobre kvalitete i nadživjeti će proizvođačev garantni rok. U mnogim slučajevima razlog pojave problema nema ništa s životnim vijekom membrane, već ovisi o dizajnu, izboru i upotrebu odobrenih kompatibilnih komponenata, i jednako važno, vještinama onih koji ih postavljaju. Kako biste bili sigurni u kvalitetu membrane kao i trajnost izvedenih radova, preporuča se odabir tvrtke specijalizirane za izvođenje hidroizolacija ravnih krovova, kao što je tvrtka G.R.B. d.o.o. Karlovac.

Ponašanje (učinkovitost) i životni vijek membrane je očito ključ, ali nije jedino što treba uzeti u obzir.

 

Slijedi ono što također treba uzeti u obzir, a može biti ponuđeno i od strane proizvođača membrana, kako bi se izbjeglo ugrožavanje učinkovitosti membrane.

1. Ispitivanje krova

Na projektima obnove važno je poznavati povijest krova, uključujući i prvotnu izgradnju i sve što se radilo kasnije. Potrebno je potvrditi tip deke i stanje iste te identificirati i sanirati bilo kakve mokre i vlažne površine. Postavljanje novog krova preko već postojećeg krova koji je u lošem stanju samo može ugroziti učinkovitost novog krova, rezultirajući problemima s istim protekom vremena.

 

2. Planiranje (odabir) sustava?

Izvođač radova rijetko samostalno „reklamira“ takav ravni krov i postavlja sustav jednoslojnih membrana bez vodstva proizvođača membrana koje ugrađuje.
Važno je da je sustav osmišljen (konstruiran) ispravno i da odgovara obilježjima krova. Dizajn krova uključuje specifične proračune odizanja vjetra koji diktiraju broj potrebnih pričvrsnica za učvršćenje membrane, te kalkulacije / proračune debljine toplinske izolacije.

pir-izolacija

3. Pomoćne komponente

Važno je osigurati da su sve komponente ispravne i kompatibilne. Neispravne ili nekompatibilne komponente mogu ugroziti membranu kod prianjanja na krov.
AVCL – Postoje 2 glavna tipa AVCL koja se koriste u krovnoj industriji: na bazi bitumena i na bazi polietilena. Na građevinama visoke vlage ili betonskih deka prvi izbor su naravno AVCL na bazi bitumena. To dozvoljava da se folijom obloženi AVCL izbori s kondenzacijom.
Polietilenski AVCL su idealni za metalne (limene) i drvene deke na građevinama niske vlažnosti kada se izolacija i membrane mehanički učvršćuju.

UČVRŠĆENJE – Ne može se svako učvršćenje koristiti na svakoj deki. Postoji opcija univerzalnog učvršćenja koji je prikladan za metalne i drvene deke, ali nije prikladan za betonske i aluminijske deke. Na novom betonu ili postojećoj deki potrebno je potvrditi stanje deke testiranjem sidrenja i sile čupanja. Jednom kada se odabere prikladno učvršćenje, ispravnim alatima važno je osigurati da se učvršćenje postavi ispravno.
IZOLACIJA – Odabir ispravne izolacije je važan faktor. Preporuča se korištenje toplinske izolacije na bazi PIR-a ili kamene vune, ovisno o zakonoskoj regulativi u državi izvođenja.

4. Trenirana / obučena radna snaga

Sve jednoslojne membrane su dobre koliko i osoba koja ih postavlja. U rukama neobučenog izvođača, membrana i sustav mogu vrlo brzo stradati. Svi odgovorni proizvođači membrana pružaju obuku postavljanja kako bi osigurali da izvođači radova posjeduju odgovarajuće vještine i znanje da postave membranu i cjelokupni sustav.
Tome se pridodaje i podrška mnogih proizvođača membrana koji pružaju kontrole radova od strane inženjera specijaliziranih za hidroizolacijske membrane. Također daju upute za uporabu novih proizvoda, tehnika kao i detaljne savjete. Projekti se kontroliraju 2-3 puta tijekom postavljanja. Jednom kada je projekt zadovoljavajuće završen, inženjer koji je kontrolirao radove ovlašten od strane proizvođača membrane, može potpisati završnu garanciju za trajnost hidroizolacijske membrane.

IKO POYMERIC

 

Kao što je moguće vidjeti, postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir i ključ je surađivati s odgovornim proizvođačem i izvođačem koji je ekspert u svom području, može ispitati i projektirati Vaš krov ponudivši sve zahtjevane komponente te dopušta postavljanje membrana samo izvođačima radova koji imaju njihovo odobrenje.

Podijelite s drugima:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pir-izolacija
Prev

Što treba uzeti u obzir kada birate toplinsku izolaciju Vašeg ravnog krova?

ravni-krov
Next

Kako izbjeći lošu praksu kod izrade ravnih krovova?

grb karlovac

RAVNI KROV ZA BUDUĆNOST